Izbornik
NaslovnicaPredgovorSavjetiInfoWallpapers
Blog - rujan 2006
petak, rujan 29, 2006
Photoshop i vaše fotke mogu dati i ovakve rezultate.Ključne riječi: photoshop, montaža, manipulacija
ico @ 08:37 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 25, 2006
Prognoza: mjestimično oblačno sa mogućnošću razvedravanjaico @ 10:48 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 14, 2006
Htio sam napisati jedan Off topic post vezan za odlazak Michaela Schumachera iz Formule 1, ali ipak ga budem začinio sa tekstom i slikama sa prošlogodišnje Monze.
Ove nedjelje se vozila F1 utrka za veliku nagradu Italije u Monzi. Postigavši svoju devedesetu pobjedu, najveći svih vremena, Michael Schumacher je najavio svoje povlačenje iz ovog sporta. U 16 godina koliko boravi u Formuli 1, promijenio je 3 momčadi, osvojio je 7 naslova prvaka, 90 pobjeda, 68 najboljih startnih pozicija, 75 najbržih krugova… a još su tri utrke do kraja ove sezone. Samo su 2 boda više za Alonsa, pa postoji velika mogućnost da osvoji i osmi naslov i da još malo podigne statistiku.
Zadnja vijest koja dolazi iz Ferrarija je ta da će Michael vjerojatno ostati u Ferrariju kao test vozač. Riječima šefa inženjera Luce Baldisserria, sve što sada imaju je Michaelovih ruku djelo, tako da je teoretski nezamjenjiv. Trebaju im njegovi neprocjenjivi savjeti i iskustvo. Ovo dovoljno govori o njegovoj veličini.

Michael Schumacher homepage
Ferrari

~

A sad riječ dvije o prošlogodišnjoj utrci u Monzi na koju sam imao priliku gledati. Karte sam naručio u jednoj agenciji, aranžman u drugoj jer ova druga nabavlja karte samo za stajanje, a ne i za tribine. Karte su stigle par dana prije utrke tako da sam konačno mogao odahnuti. Polazak u petak u 22h sa autobusnog kolodvora u Zagrebu, a dolazak oko 9h. Cijeli grad je u kolapsu, sve je puno Ferrarijevih zastava i simbola, ekipa je luda 100%. Pri izlasku iz busa čuje se zujanje bolida serije GP2. Dovoljno da mi se koža naježi. Ulazimo u autodrom i tu počinje dan (odnosno dva dana) iz snova. Slijedi šetnja po cijelom kompleksu, kupovanje suvenira, klope i cuge. Vadim aparat i slikam redom seriju GP2, nešto kasnije počinje i Porsche GT3 kup, da bi oko jedan počelo ono pravo. Kvalifikacije F1. Trčim do tribine, zauzimam poziciju i od svih 150.000 ljudi ja sjednem pored nekih bosanaca koji me žicaju da malo vide aparat. Kad su bolidi počeli tutnjati ispred nas, bio sam u nekom transu. Slikao sam tek toliko da slikam. Oko 16h, opijen milim zvukovima vraćamo se prema busu i krećemo prema hotelu. Put traje i traje jer smo bili negdje južno od Milana. O hotelu i gostoprimstvu nemam lijepih riječi, pa neću ništa niti pisati. U nedjelju ujutro krećemo natrag na stazu. Scenarij isti, klopa, cuga, šetnja, foto-foto. Oko 13:30h se pentramo na tribinu i iščekivanje počinje. U 14h 22 bolida kreću u borbu za bodove. Gledam na video zidu kako se približavaju našoj tribina (Parabolica) i srce počinje sve jače lupati. Više ne mogu sjediti, pa se dižem na noge. Ispod nas prolazi cca 18.000 konjskih snaga. Buka je nenormalna, ali godi ušima. Još par krugova su svi zajedno da bi se uskoro kolona razbacala po cijeloj stazi. Pri svakom prolasku Michaela i Rubensa, tribine se jednostavno počinju tresti od urlika i truba. Te godine je nažalost pobijedio sada već bivši vozač F1, Juan Pablo Montoya, a Schumacher je bio tek deseti. Ali zato nam se odužio ove godine. Majstore, hvala ti na 16 ludih godina.

Ključne riječi: F1 Formula 1 Monza VN Italije Ferrari Schumacher Barrichello grand prix

ico @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 7, 2006
U ovom postu sam se poigrao sa konverzijom u crno bijelu tehniku. Na svaku fotku sam dodao i filmsko zrno, kako bi se približio snimanju na film. Neke fotke su već viđene na ovom blogu, a neke sam iskopao iz arhive. Nema određene teme nego je sve nabacano.Ključne riječi: crno bijela tehnika c/b

ico @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 4, 2006

U nedostatku novih foto materijala odlučio sam napisati još jedan help. Ovoga puta se radi o osnovnim korekcijama fotografija, odnosno o opisu i načinu korištenja najčešćih alata. Ja koristim photoshop, pa ću za njega i pisati. Napominjem da je ovo samo najkraće objašnjenje osnova, jer za potpuno razumijevanje ovih alata se mogu postoje stranice i stranice teksta.LEVELS

Levelsima pristupamo iz izbornika IMAGE>Adjustment>Levels ili skraćeno CTRL+L. Prozor koji se otvori pokazuje histogram - graf koji govori o raspodjeli sjena, srednjih i visokih tonova.Korekcija se vrši pomicanjem klizača (mali trokutići) lijevo-desno.

Ovo je npr korektan histogram. Mislim da ne postoji idealan histogram jer su svjetlosni uvjeti na svakoj slici drugačiji, pa je drugačiji i prikaz na grafu. Ali važno je da nema naglih rezova na rubovima, jer to znači da su izgubljeni detalji. Ako je rez na lijevom rubu, fale detalji u sjenama, a ako je rez na desnoj strani, neki visoki tonovi će biti spaljeni.Na donjoj slici nam fali svijetlih tonova, pa ćemo desni klizač povući do desnog ruba histograma kako bi ga posvijetlili. Lijevim klizačem se kontroliraju sjene, a srednji tonovi sa srednjim klizačem.Defaultno nam se otvara histogram za sva tri kanala (RGB), pa će tako pomicanje klizača utjecati na sva tri kanala odjednom. Ako želimo korigirati jedan određeni kanal onda iz padajućeg menija odaberemo kanal koji želimo i ponovimo proceduru sa klizačima. Ali ovo je za one malo naprednije. Ja to ne koristim.Kod korekcije može doći do gubljenja nekih tonova, što se vidi po histogramu koji postane isprekidan. Ako se pretjera sa prčkanjem može doći do posterizacije, odnosno do preočiglednog gubljenja tonova. Više neće biti finih tonskih prijelaza, nego grubih prijelaza u par nijansi.Zato treba biti umjeren. Ako na fotki treba previše raditi u Photoshopu, možda je bolje da ju snimite ponovno.

Postoji i opcija Auto Levels, ali ona u velikoj većini slučajeva ne odradi dobar posao.

Još jedan način korekcije preko alata Levels je ručno odabiranje crne, bijele ili sive točke. Ili sve tri. To se radi tako da kliknete na npr. bijeli color picker, pa na fotki nađete točku za koju ste sigurni da je bijele boje i kliknete na nju. To možete ponoviti i za crnu i sivu točku.
SHADOW/HIGHLIGHT

IMAGE>Adjustment>Shadow/Highlight...
Ovaj alat za razliku od Levelsa korigira samo detalje u sjenama ili visoke tonove. Zavisi da li pomičete klizač Shadow ili Highlight. Za sami početak vam je možda dovoljno da se koristite jednostavnim Shadow/Highlight prozorom koji se otvori pri prvom klikanju na taj alat. Ako se osjećate spretnim i ako vam se da, slobodno kliknite na kućicu "Show more options", pa će vam se otvoriti isti alat sa puno više detalja. Da budem precizniji, osim opcije Amount koja određuje postotak korekcije, na raspolaganju će vam biti i Tonal Width i Radius koji određuju tonski raspon, odnosno radijus. Dodatno će vam se otvoriti i Adjustments, dio u kojem možete korigirati boju i srednje tonove.
Kod ovog alata morate paziti da se ne zaigrate, pa da ne dobijete previše plošnu sliku.


COLOR BALANCE

IMAGE>Adjustment>Color Balance... ili Ctrl+B
Kao što mu ime kaže, ovim alatom ćemo balansirati bojama, odnosno uklanjati previše naglašene boje.Koliko ja znam, za korekciju boja se morate osloniti na vaše oči, odnosno na vaše raspoznavanje boja. Dakle sami morate skužiti da je neka fotka previše zelena ili previše plava. Kada odlučite na koju boju vam "baca" fotka, onda pokrenite Color Balance alat i sredite problem. Ako vam je fotka pre plava, trebate primiti klizač koji ima raspon Yellow-Blue i lagano ga vuči na lijevo, odnosno prema žutoj jer žuta neutralizira višak plave. Na slici ćete fotki promjene kako vučete klizač (ako ne vidite promjene, kliknite na kućicu Preview), pa kada budete zadovoljni rezultatom, pustite klizač i kliknite OK. Po defaultu se korekcije vrše na srednjim tonovima, ali vi u svako doba možete kliknuti na Shadows i Highlights, pa korigirati boje u sjenama i visokim tonovima.


BRIGHTNESS/CONTRAST

IMAGE>Adjustment>Brightness/Contrast...
Ovo je jako jednostavan, ali svejedno koristan alat. Dakle ako želite podići kontrast primite klizač i vucite ga na desno. Isto vrijedi i za jačinu osvjetljenja.


HUE/SATURATION

IMAGE>Adjustment>Hue/Saturation... ili Ctrl+U
Hue označuje nijansu boje (ne znam kako to objasniti - vucite klizač i brzo ćete shvatiti).
Saturation je zasićenje boje, a lightness nam služi za posvijetliti ili potamniti fotku. Od ovih opcija ja jedino koristim Saturation i to onda kad mislim da su mi boje malo prebljutave, pa im povećam zasićenje kako bi dobile na živosti. Također možete i smanjiti zasićenje, pa dobiti dojam starije fotografije.
Također možete uključiti i Colorize kućicu, pa micati Hue i Saturation klizače kako bi tonirali fotku.


UNSHARP MASK

FILTER>Sharpen>Unsharp mask...
Oko sharpanje fotke se stvarno puno može pričati. Pošto i sam još tražim idealan način i postavke za ovaj filter neću vam moći puno pomoći oko njega. Mogu vam reći samo da kompaktni aparati u sebi imaju algoritam izoštravanja , dok kod SLR-a to izoštravanje možete isključiti ili ga svesti na minimum, pa je zato potrebno koristiti ovaj filter.
Netko kaže da se treba sharpati i prije i poslije obrade, netko ga koristi samo nakon svih korekcija...
Ja unsharp mask koristim nakon korekcija i nakon svake promjene dimenzija. Nekakav idealni setup nemam nego mi sve zavisi o vrsti fotke i kako je kvalitetno snimljena.
U zadnjoj verziji Photoshopa je dodan filter Smart Sharpen koji je navodno još bolji od Unsharp mask.


PRIMJER

Za kraj evo jednog primjera na kojem su primjenjeni opisani alati.


Prije


Poslije

Ključne riječi: korekcija fotografija savjeti help škola unsharp mask color balance shadow/highlight levels filter
ico @ 13:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Aktualne izložbe

Planovi... / U pripremi...
>>Arhiva
2010
Festival Musica Maxima 2
Decorum II
Oldtimeri - Kockica 2010.
Ušće Mure u Dravu
Gibonni - Toleranca Tour
Drift trening
James Cannon - Tituš
Monique design
XC Sesvete
Tea i Preze
Alfa film studio
Medveščak:Graz99ers
MSU i Avenue Mall
Decorum I
Maja - razno
Bambi Molesterts
Noć muzeja
Cahayabox
Zagrebancije III
Zagrebancije II
2009
7D - prvi video
Jose Carreras i gosti
James & Liam
Dinamo:Temišvar
Medveščak:Jesenice
Medveščak:Olimpija
Medveščak:Linz
Nije beba, curica je
Bajaga
Tommy Emmanuel
Medveščak:Red Bull
Diana Krall
Plesni studio Spin vol.3
Dinamo:Ajax
Plesni studio Spin vol.2
Medveščak:Graz 99ers
Plesni studio Spin vol.1
Medveščak:Villach
Repriza
Oldtimeri - Kockica
Dubrovnik
Široko široko
Croatian Drift Challenge II
ZOO vol. ...?
Maja raste dalje
28. Buzetski dani 2009.
16.nagrada Stubičkih toplica
Aeromiting Zagreb 2009.
Bale
Caritas
Dinamo:Pyunik
Hanžekovićev memorijal 2009.
Irska
 -Dublin
 -Howth
 -Donegal
 -Kylemore Abbeys
 -Connemara
 -Galway
 -Cliffs of Moher
 -Killarney
 -Ring of Kerry
 -Kenmare
 -Cork
 -The Rock of Cashel
 -Kilkenny
 -Powerscourt waterfall
 -Intro
Zagrebačkim ulicama
Kapljice
Lučko
Varaždiranje
Aeromiting Varaždin
Croatian Drift Challenge 09
Medvedgrad
Biker
Dani Dubrave 09 - Auto slalom
Festival vatrometa 09 - Bundek, jezero
Festival vatrometa 09 - FER
Festival vatrometa 09 - Bundek, nasip
Oldtimeri kod HNK
Kodo bubnjari
36. Croatia Delta Rally - Laz 1
36. Croatia Delta Rally - Bundek
Igra s rasvjetom
Majčin dan 2009
Gornjogradske Zagrebancije
James, Ric i Liam - Zagreb
James, Ric i Liam - Zaprešić
James, Ric i Liam - Varaždin
Proljeće
Oldtimer sajam - Strmec
Maja u bio parku Divlje vode
Auto slalom - Velesajam
Stari znanac
James Cannon & The Sinners
Speed day - Grobnik
Vinska apstrakcija
Batman vs. Scarecrow
ZG Indoors 2009.
Zimske radosti - Trakošćan
Plinska kriza
iPod Nano
2008
Sljeme u snijegu
Pro Taekwondo - Druga runda
Pro Taekwondo
Dinamo:Spartak
D700 + 70-200 f/2.8 VR
D700 + 24-70 f/2.8
Cibona:Olympiacos
Maja-nastavak
Automobile Lobotoma #1
Jesenski trakošćan 08
Hrvatska:Andora
Nikon D700 - Samples I
Autoslalom "INA nagrada 2008"
Aeromiting Lučko 2008
Dinamo:Sparta
15. nagrada Stubičkih toplica
3. XCC Jaska 2008.
GO 2008.
 - Rotterdam
 - Zandvoort
 - Amsterdam arena
 - Zaanse Schans
 - Utrecht
 - Artis ZOO
 - Alkmaar
 - Avioni
 - Bruxelles 08
 - Gay parada 08
 - Amstel 08
 - Amsterdam 08
Priroda i društvo II
Priroda i društvo
ORC Karlovac
Beč: Panorame
Beč: Svadba
Beč: Šetnja gradom
Beč: Nogometno ludilo
Dani Dubrave 08 - auto slalom
Kuhinjski session
Trešnja i ostalo
Nogometni turnir Vrtuljak
35. INA Delta BI12
35. INA Delta BI9
35. INA Delta BI8
Kuhinja
Lord of the dance
Srednji vijek
Dinamo - Rijeka
Animal Instinct III
Ručni rad
Cvjećarnica
Maslačci
Klompen
Duh u kući
Bicikl
Vrijeme je za desert
Hugo XX
Konji,ovce i ostalo
Fire eater
Monstrum
Planeti
ZG Auto show 2008.
ORC: Čazma
Pictionary
Ususret ZG Auto showu
Daj si natoči
Makro i f/1.4 igrarije
Zagreb Indoors 2008
Pomrčina Mjeseca
Snježna kraljica-atmosfera
Snježna kraljica-cilj
Snježna kraljica-staza
Money, money, money
Plamteća flaša
Upoznajmo:Petra Glebova
Svjetlosne igre
Samoborski fašnik 08
Plamen II
Živo biće na Marsu
Voda na Marsu
Dimna zavjesa II
Bled i Bohinj
Plamen
Heineken
Šah mat
Maja
Plastiša II
Plastiša
Zimski ugođaj
Foto izazov 2007
2007
Par prigodnih
Dinamo-HSV
Carreras, Bolton i Cetinski
Jesenski Trakošćan
Prsten/Srce
Budo gala
Qarz 2x8s-1M
Maksimirska bajka
Shaolini (F)
Preponsko jahanje
Pogled s Lotršćaka
Šibenik
Fotomaraton
Bruxelles
Marken
Amsterdam: ZOO
Amsterdam: Amstel
Amsterdam: Arhitektura
Špancirfest 2007
Munjevito
Amsterdam: Ljudi
Amsterdam: Intro
More '07
Splash!!!
Dimna zavjesa
Prinove u ZOO-u
U kuhinji...
3D fotke
Festival vatrometa
Dani Dubrave 07 - auto slalom
Viteški turnir
Dosada
34. INA Delta II
34. INA Delta I
SP Stolni tenis
Delirijum tremens
Vjenčanje
Opatija
Jurin slalom
Animal instinct II
Hokej: HRV-TUR
C/B portreti
Hipodrom II
Arhiva Mix III
Track & Drift day
Macro-micro
Nogomet: Din-Haj
Meduza
Pogled s prozora IV
Tenis:ZG IndoorsCB
Tenis: ZG Indoors
Fašnik-pripreme
Pogled s prozora III
Powerball
Old school aparat II
Top 5 za na zid
Vatromet
2006
U magli
Zimske radosti
1.HNL-dvorana
Cibona-Maccabi
Zlatna pirueta
Teksture
James Brown
Rukomet: ZG-FL
Pogled s prozora II
Pogled s prozora
Pozdrav Michaelu
Trakošćan II
Vodene igre
Duhovi
Studena
Arhiva Mix I
Hipodrom
Odlazak
Tik-Tak
Foto manipulacija
Oblaci
Monza 2005
C/B svijet
Ozbiljnost
Špancirfest 2006
Veliki tabor
More '06-Šibenik
More '06-Akvarij
More '06-Vodice
Maribor
Drveni post
Product photo
Interijer
Plitvička jezera
ZG Aeromiting
Rastoke
Koncertne
Izlet u prirodu
Ptičja gripa
Zakaj volim Zagreb..
Trakošćan
Bundek-novo ruho
33. INA Delta-II
33. INA Delta-I
Šetnja uz nasip
ZG Balon
Street Race VG 06
World Press Photo
Promenada
Animal instinct
Nebeska paleta
U susret 402 SR
Varaždinu na placu
ZG Auto show 2006
Buđenje proljeća
Banner trade
http://img164.imageshack.us/img164/7085/banner7fy.jpg
RSS Moj RSS
Brojač posjeta
447604
Index.hr
Nema zapisa.